
Küresel piyasalar, ABD ekonomisinden gelecek yeni enflasyon sinyallerine odaklandı. Çarşamba günü açıklanan ve beklentilerin altında kalan tüketici enflasyonu (TÜFE) verisi piyasaları kısa süreliğine rahatlatırken, gözler şimdi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisine çevrildi. Peki, ÜFE verisi enflasyon görünümünde ne gibi ipuçları sunacak ve piyasaların yönü nasıl şekillenecek?
TÜFE Sonrası Piyasalarda Yön Arayışı
ABD’de açıklanan ılımlı TÜFE verisi, Wall Street endekslerinde iki günlük düşüşün ardından toparlanmayı beraberinde getirdi. Özellikle teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselişe geçen S&P 500 endeksi günü %0,5 artışla tamamlarken, Nasdaq 100 endeksindeki yükseliş %1,13’ü buldu. Teknoloji devlerinden oluşan “Muhteşem Yedili” grubu ise ortalama %2,3 değer kazandı. JPMorgan stratejistleri, TÜFE verisi sonrası yayımladıkları bir notta, ABD hisse senedi piyasalarındaki düzeltmenin geride kalmış olabileceğini belirtti.
Tahvil Faizlerinde Hızlı Geri Çekilme
TÜFE verisi sonrası ABD tahvil faizlerinde yaşanan ani yükseliş de tersine döndü. Artan ticaret savaşı endişeleriyle birlikte tahvil getirileri eğri boyunca yükseliş kaydetti. Dolar ise küresel piyasalarda yatay seyrini koruyarak Bloomberg Dolar Endeksi 1.266 seviyesinde dengelendi.
Gözler Bugün Açıklanacak ÜFE Verisinde
Piyasa katılımcıları, bugün açıklanacak olan ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisine odaklanmış durumda. Beklentiler, ÜFE’nin aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %3,3 artış göstermesi yönünde. Ocak ayında ÜFE, aylık %0,4 ve yıllık %3,5 olarak gerçekleşmişti. TÜFE verisinin ardından ÜFE’nin de ılımlı gelmesi, enflasyon endişelerini hafifletebilir ve piyasaları destekleyebilir. Ancak, ÜFE’nin beklentileri aşması durumunda, enflasyonist baskıların yeniden gündeme gelmesiyle piyasalarda satış baskısı oluşabilir.
Ekonomistlerden Enflasyon Değerlendirmesi
Ekonomistler, TÜFE verisinin cesaret verici olmakla birlikte, enflasyon konusunda temkinli olunması gerektiği görüşünde. Nationwide Başekonomisti Kathy Bostjancic, TÜFE verisinin “eski haber” olduğunu ve enflasyonda düşüş ivmesinin henüz sağlanamadığını belirtiyor. Bostjancic, artan gümrük tarifelerinin önümüzdeki aylarda enflasyonu yukarı yönlü etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.
Goldman Sachs Varlık Yönetimi küresel eş başkanı Kay Haigh ise, enflasyonist baskıların azalması ve büyüme risklerinin artmasının, ABD Merkez Bankası (Fed)’in faiz indirimlerine başlama olasılığını güçlendirdiğini vurguluyor. TradeStation’dan David Russell da, enflasyonun özellikle barınma maliyetleri kategorisinde ılımlı seyretmeye devam etmesi nedeniyle, Fed’in Haziran ayında faiz indirimine gidebileceği beklentisinin hala masada olduğunu ifade ediyor. Russell, gümrük vergilerinin henüz tüketici fiyatlarına yansımamış olmasının, Beyaz Saray ve Fed için rahatlatıcı bir gelişme olduğunu belirtiyor.
Asya Piyasalarında Karışık Seyir
ABD piyasalarındaki toparlanma, Asya piyasalarına da kısmen yansıdı. Hong Kong ve Çin hisse senedi endeksleri, ABD’deki iyimserliğe rağmen kazanç ve kayıplar arasında dalgalanırken, MSCI Asya Pasifik Endeksi üst üste ikinci gün yükseliş kaydetti.
ABD yatacak yerin yok